Fogszabályozás felnőttkorban

felnőtt, felnőttkor, fogszabályozás, fogszabályzás, kivehető fogszabályzó, rögzített fogszabályzás

Az igény a felnőttkori fogszabályozás iránt egyre nő. Ma már nem ciki felnőttként fogszabályzót viselni, ezt inkább az igényesség egyik jeleként értékeljük. Társadalmunk egyre nagyobb hangsúlyt fektet a külső megjelenésre, az esztétikára. Ebben fontos szerepet játszik egy szép mosoly, még akkor is, ha az fogszabályzós mosoly.

Tudni kell, hogy a fogszabályzó kezelésnek nincs felső életkori határa. Bármilyen életkorban elkezdhető a kezelés, ám mivel a növekedés befejeződött, nincs lehetőségünk már az állcsontok illeszkedésének oly mértékű befolyásolására, mint gyermekkorban. A kezelés időtartama lehet esetleg hosszabb, a csontátépülés idősebb korban lassulhat. Természetesen több a kompromisszum, vannak esetek, amik csak sebészi módszerekkel orvosolhatóak tökéletesen. De soha nincs későn, hogy melyik időpontban szánjuk rá magunkat felnőttként sokféle oka lehet:

  • Ha zavarja, hogy nem tud felszabadultan mosolyogni, mert esetleg gyermekkorában nem nyílt lehetősége fogszabályzót hordani.
  • Ha funkcionális problémái vannak, (rágás, nyelés, állkapocs ízületi) de eddig nem gondolt rá hogy a fogszabályzás segíthet.
  • Ha fogpótlást szeretne, de annak előkészítéséhez szükség van esetleg a rossz helyen lévő, elvándorolt, bedőlt fogainak mozgatására, helyteremtéshez pl. implantátum számára.
  • Esetleg a fogágy betegsége miatt válhat szükségessé a még meglévő fogak mozgatása.

A fogszabályzást vállaló felnőttek motivációja megfelelő. A szájhigiéne, a fogak és a szabályzó tisztán tartása nem szokott gondot jelenteni. A kivehető készülékkel történő kezelés felnőttkorban ritka. A rögzített fogszabályzók valamelyik típusa jelenti többnyire a megoldást. Ez lehet a megoldandó feladattól függően teljes, mindkét fogívre kiterjedő, vagy lehet egy részleges, csak néhány fogat, vagy egy fogívet érintő készülék. Segítségül hívhatunk egyéb kiegészítő eszközöket is. Ilyenek például a microimplantátumok, melyek horgonylatként szolgálnak a fogszabályozás számára. Mind higiéniai szempontból, mind a fogszabályzók mechanikája miatt is egyre jobban elterjedtek a „hagyományos” fogszabályzók helyett (melyek a kis színes, vagy nem színes gumijaikról ismertek), az ún. önligírozó készülékek. Rendelőnkben az első konzultáció ingyenes, a lehetőségekről tájékozódni nem kerül semmibe, szóval ha már csak ennyi hiányzik a döntéshez, szívesen álluk rendelkezésre!

Hogyan fogom megszokni?

Gyermekkorban ez is könnyebben megy. De ebben sem vagyunk egyformák, van akinek meg se kottyan, van aki rosszabbul viselni. Ám mindenkinek megígérhetem, hogy minden kellemetlenség el fog múlni maximum egy hét alatt! Az első napokban természetes, ha nehezen megy a rágás. Ilyenkor azért ne térjünk rá a folyékony, pépes étrendre, mert lassabban fog elmúlni ez a fajta kellemetlenség. Ez egy kicsit olyan, mint az izomláz. Ha rádolgozunk, hamarabb múlik. A másik probléma az szokott lenni, hogy a lágyrészeket sebesre töri a fogszabályzó. Ennek megoldása tud lenni a rendelőben kapott viasz. Érdemes ilyenkor valamilyen fertőtlenítő hatású gélt, szájvizet használni.

Hogyan és mivel tisztítsam?

A kivehető fogszabályzókat folyó víz alatt lemosva, egy dobozban célszerű tartani. Át lehet őket dörzsölni egy fogkefével is és leöblíteni. Fogszabályzó tisztító tablettával lehet fertőtleníteni időnként. Egy-egy betegség után ezt célszerű megtenni. A rögzített fogszabályzó tisztítása speciális fogkeféket igényel. Szükség van egy fogköz-tisztító fogkefére, mellyel a fogszabályzó ív alatt a két szomszédos brackett közötti területekhez lehet hozzáférni. És szükség van egy ortho/fogszabályzós fogkefére, melynek középső sörtesorai V alakban kivágottak, így vízszintesen mozgatva, megtisztítja a brackett alatti és feletti területeket. Azokon a felszíneken pedig, ahol nincs fogszabályzó, használhatjuk az eddig jól bevált fogkefénket. Érdemes a fogmosás mellett időnként öblögetni valamilyen szájvízzel, vannak forgalomban olyan termékek, melyek kifejezetten ilyen hosszú távú használatra ajánlottak és nem színezik el a fogakat. Segíthet még a tisztításban a szájzuhany használata. Sok türelmet és időt kíván amíg ez napi rutinná válik. Próbáljunk meg a megszokás időszakában minél többször otthon enni és még ezt követően fogat mosni. Forgalomban vannak nagyon praktikus, kis helyen elférő fogkefék, melyeket nem gond magunknál hordani. dr. Gyarmati Beáta fogszabályozó szakorvos

felnőtt, felnőttkor, fogszabályozás, fogszabályzás, kivehető fogszabályzó, rögzített fogszabályzás
error: Content is protected !!