Fogszabályozás gyerekeknek

Fogorvos gyerekeknek

dentland_fogaszat_debrecen_gyermek_fogaszabalyzasMinden szülő szeretné, ha gyermekének szép kis arcocskája, mosolya lenne. Ez a tejfogazati időszakban többnyire nem álom, a legtöbb ovisnak szabályos fogai vannak. A gondok sokszor a fogváltással kezdődnek…

A metszők váltását követően – vagy már közben – szokott feltűnni a szülőknek, hogy valami nincs teljesen rendben.
– nem esik ki időben
– nem akar az „új” fog kinőni
– nem a helyére bújik ki
– ferdén nő stb.

Ilyenkor egy figyelmes szülő jó, ha megmutatja gyermekét fogorvosának, vagy még jobb, ha egy fogszabályzó orvosnak. Ideális esetben a gyermekek fogváltása kontrolláltan kellene, hogy történjen, így lehetőség nyílna az egyes eltéréseknek nem csak a felismerésére, de esetleg a megelőzésére is!

Ilyenkor egy figyelmes szülő jó, ha megmutatja gyermekét fogorvosának, vagy még jobb, ha egy fogszabályzó orvosnak. Ideális esetben a gyermekek fogváltása kontrolláltan kellene, hogy történjen, így lehetőség nyílna az egyes eltéréseknek nem csak a felismerésére, de esetleg a megelőzésére is!

A gyerekek nem egyenletesen növekednek, vannak a fejlődésben gyorsabb és lassabb fázisok. Van úgy, hogy az arc egyes részei nem harmónikusan fejlődnek. Ezek genetikailag meghatározott dolgok.

Sokan tudják, hogy vannak fogászati anomáliák, melyek halmozódhatnak a családban. Ilyen például a bulldogharapás (pl. az előkelő Habsburg családban), melyet már a tejfogazati időszakban is lehet kezelni.

Többnyire az érintett szülők tisztában is vannak ezzel és hamarabb hozzák gyermeküket kezelésre.

De nem fogható minden az öröklésre! Sok szülőtől halljuk, hogy ő is járt kezelésre, az unokatestvért is hordták már általános iskolás korában, mégis ki kellet húzni a fogát. Igen, lényeges a genetika, de nincs két egyforma eset! Azért, mert annak idején a szülőknél valamilyen éjszakai fogszabályzó nem oldotta meg a gondot, napjainkban már lehet megoldás! A régi iskolákkal szemben, ahol a fogakat vizsgálták egy-egy állcsontba ágyazva, ma már sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak azok a lágyrészek, izmok és funkcióik, amik azt a két állcsontot körbeveszik.

Hiszen van egy ember a fogak körül! Ha ezt figyelembe véve, a megfelelő időpontban a legoptimálisabb készüléket választjuk, ma már lehet szép eredményt elérni. Hatással van az állcsontok, fogazat növekedésére, fejlődésére, a nyelvünk, a nyelésünk , a légzésünk, a rossz szokások, mint például az ujjszopás stb. Nagyon fontos továbbá, hogy a fogváltás mennyire folyhatott a maga természetes útján, zavartalanul. Történt-e például idő előtt fogeltávolítás, mennyire épek vagy destruáltak a tejfogak, tudják-e tartani a helyet váltótársaik számára.

Milyen eltéréseket lehet kezelni:

  • ovisoknál: segíthetünk leszokni az ujjszopásról, a bulldogharapás korai kezelése elkezdődhet
  • általános iskolában: vegyesfogazati időszakban kezeljük kivehető készülékekkel főként az állcsontok egymáshoz képest nem harmónikus illeszkedésében megnyilvánuló eltéréseket. A helyhiányra, vagyis a fogak torlódására is ebben az életkorban van lehetőségünk hatni. Gyakran a túlságosan elöl lévő felső frontfogak „nem tetszése” juttatja el a gyermeket a rendelőbe. De ez lehet nyitott harapás, amikor nincs a fogívek között egyáltalán érintkezés a fogív egyes részein, vagy mélyharapás, amikor túlságosan sokat fednek a felső fogak az alsókból.
  • Középiskolában: mivel itt már maradó fogazattal van dolgunk és a növekedésre már nem tudunk hatékonyan befolyást gyakorolni, többnyire a rögzített készülékes kezelés jön szóba. Az egyes fogak helyzeti rendellenességeit és a harapási eltéréseket is így kezeljük. Ezt kiegészítheti, bizonyos esetekben kiválthatja kivehető készülék. Főként a fogakat tudjuk mozgatni az állcsontokon belül és kisebb hatásfokkal azokat egymáshoz képest. Ezért a lehetőségek már korlátozottabbak, gyakrabban merül fel helyteremtés céljából a nem szeretett foghúzás lehetősége.

Nyilván a gyermekekben az esztétikai igény az elsődleges, az esetek többségében a szülőkben is. De azért többről van szó. Azon túl, hogy egy szép mosoly magabiztossá tesz és még az emberi kapcsolatainkra is pozitív hatást gyakorol, vannak további pozitívumai.

A szabályos fogazat előnyei

  • A szabályosan álló és illeszkedő fogak a rágáskor is egyenletes terhelést biztosítanak a fogíven belül és mindkét oldal izmai, ízülete számára.
  • A fogak könnyű hozzáférhetősége, tisztíthatósága óv a szuvasodástól, a fokozott lepedékképződéstől.
  • A megfelelő fogsorilleszkedés mellett a fogágy betegségek kialakulása is kevésbé valószínű idősebb életkorban.
  • Ismert tény, hogy a szabálytalan, előreálló fogakat gyakrabban éri traumás sérülés, ennek elkerülése sem lehet utolsó szempont

Összességében elmondható, hogy a szabályos fogazatú ember sokkal tovább fog a saját fogaival rágni!

A fogszabályzó készülék megválasztása

Az, hogy egy gyermek adott eltérésére milyen fogszabályozót használunk, mindig egyedi döntés eredménye. Ilyenkor figyelembe vesszük természetesen a szülő véleményét, a gyermek motiváltságát is. Tudatában kell lenni, hogy a legtöbb eltérés egyetlen fogszabályzó készülékkel nem is oldható meg!

A gyermekek növésben vannak, fogaikat váltják illetve bizonyos eredmény elérésekor szükséges lehet újra értékelni az adott helyzetet. Sokszor a rögzített készülékes kezelést készítjük elő a kivehető szabályzóval. A rögzített készülék után egy időre szinte minden esetben kivehető készülékre is szükség van az eredmény megőrzése érdekében. Számos esetben szükségessé válhat más szakorvossal (pl. fül-orr gégész, szájsebész) vagy logopédussal történő konzultáció.

Természetesen ahhoz, hogy elkezdődhessen egy akár évekig is elhúzódó kezelés, fontos, hogy a szájhigiéne megfelelő legyen, a gyermekek fogai épek vagy kezeltek, tömöttek legyenek. Mivel a fogszabályzó viselése nehezíti a fogmosást, nem engedhetjük, hogy a fogszabályzó alatt kilyukadjanak, tönkremenjenek a fogak, vagy a fogágy.

Hogyan fogom megszokni a fogszabályozót?

Gyermekkorban ez is könnyebben megy. De ebben sem vagyunk egyformák, van akinek meg se kottyan, van aki rosszabbul viselni. Ám mindenkinek megígérhetem, hogy minden kellemetlenség el fog múlni maximum egy hét alatt! Az első napokban természetes, ha nehezen megy a rágás. Ilyenkor azért ne térjünk rá a folyékony, pépes étrendre, mert lassabban fog elmúlni ez a fajta kellemetlenség. Ez egy kicsit olyan, mint az izomláz. Ha rádolgozunk, hamarabb múlik. A másik probléma az szokott lenni, hogy a lágyrészeket sebesre töri a fogszabályzó. Ennek megoldása tud lenni a rendelőben kapott viasz. Érdemes ilyenkor valamilyen fertőtlenítő hatású gélt, szájvizet használni.

Hogyan és mivel tisztítsam a fogszabályozót?

A kivehető fogszabályzókat folyó víz alatt lemosva, egy dobozban célszerű tartani. Át lehet őket dörzsölni egy fogkefével is és leöblíteni. Fogszabályzó tisztító tablettával lehet fertőtleníteni időnként. Egy-egy betegség után ezt célszerű megtenni.

A rögzített fogszabályzó tisztítása speciális fogkeféket igényel. Szükség van egy fogköz-tisztító fogkefére, mellyel a fogszabályzó ív alatt a két szomszédos brackett közötti területekhez lehet hozzáférni. És szükség van egy ortho/fogszabályzós fogkefére, melynek középső sörtesorai V alakban kivágottak, így vízszintesen mozgatva, megtisztítja a brackett alatti és feletti területeket.

Azokon a felszíneken pedig, ahol nincs fogszabályzó, használhatjuk az eddig jól bevált fogkefénket. Érdemes a fogmosás mellett időnként öblögetni valamilyen szájvízzel, vannak forgalomban olyan termékek, melyek kifejezetten ilyen hosszú távú használatra ajánlottak és nem színezik el a fogakat. Segíthet még a tisztításban a szájzuhany használata.

Sok türelmet és időt kíván amíg ez napi rutinná válik. Próbáljunk meg a megszokás időszakában minél többször otthon enni és még ezt követően fogat mosni. Forgalomban vannak nagyon praktikus, kis helyen elférő fogkefék, melyeket nem gond magunknál hordani.

error: Content is protected !!