Home / Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

COVID

COVID - Fogorvosi ellátás?

2020. május 4-től fogorvosi rendelőnk szigorú higiénés rendszabályok betartása mellett működik. Az Önök és dolgozóink biztonsága érdekében kérjük szíves megértésüket!

A fogorvosi ellátás igénybevételének feltételei: előjegyzés, előzetes konzultáció

A rendelő látogatása feltételhez kötött! Kérjük, ne keresse fel a rendelőt személyesen, az ellátás kizárólag előzetes előjegyzés alapján történhet! Az előjegyzés feltétele egy előzetes telefonos, e-mail-es vagy online konzultáció. (részletekért:dentland.hu)

A fogorvosi ellátás rendje – szabályok a váróban

A rendelői jelenlét is csak szigorú szabályok betartása mellett lehetséges! A szabályok betartását kérjük Önöktől!

  • Érkezzen pontosan! – szigorú betegfogadási rend áll fenn, melyet dokumentálnunk kell. A késések nem megengedettek, előfordulhat, hogy emiatt új időpontot kell foglalnia.
  • Lehetőleg kísérő nélkül érkezzen! – a várók kapacitása véges, a távolságtartás kötelező, így az a legjobb megoldás, ha egyedül érkezik
  • Maszk viselése kötelező! (bármilyen maszk, kendő, sál megfelelő, ami szájat és az orrnyílást el tudja takarni)
  • Viseljen kesztyűt!
  • Használja a bejáratnál található kézfertőtlenítőt! – akkor is, ha kesztyűt visel
  • Testhőmérséklet mérés, ismételt kikérdezés következik
  • Tartson távolságot! – A váróban, recepción 1,5 m távolság tartása kötelező
  • Kövesse a személyzet utasításait!
  • Távozáskor használja a bejáratnál található kézfertőtlenítőt!

Együttműködését előre is köszönjük!

Dr. Ónodi-Szűcs Róbert

Dentland

A Fogfehérítésről

A teljes fogsor fehéríthető??

Fogsorának azon része fehéríthető, mely egy szélesre tárt mosoly esetén láthatóvá válik. Fogfehérítés alatt egy segédeszköz, ún. „szájterpesz” tárja szélesre a szájat, méghozzá akkorára, amekkorára nyitni a száj „tulajdonosa”, fiziológiás körülmények között, maximálisan képes.

A fehérítő anyagot aktiváló speciális fény így a külső szemlélő számára valaha is látható összes felszínt képes bevilágítani, „fehéríteni”. (Természetesen a hátsó fogak fehérítése is megoldható éjszakára felhelyezendő sínek alkalmazásával.)

Milyen esetben nem alkalmazható a fogfehérítés??

Várandósság esetén és olyan gyógyszerek szedése alatt, amelyek fényallergiát okozhatnak a fogfehérítés ezen formája nem javasolt.

Fogfehérítésre fogkő-eltávolítás után kerül sor, csak abban az esetben, ha nem gyulladt az íny.

A már meglévő koronákat, töméseket is képes fehéríteni??

Nem, ezek cseréjére, az esztétikai szempontból érdekes területeken biztosan szükség lesz.

Nagyszámú, jól funkcionáló, valóban „esztétikus” tömések, koronák esetében megfontolandó, jár-e akkora előnnyel a fogfehérítés, mint amekkora hátránnyal az egyébként korrekt restaurációk cseréje jár.

Mi a különbség a rendelőben alkalmazott eljárás és az otthon alkalmazható fogfehérítő módszer között??

A Zoom! fogfehérítő módszer szakszemélyzet kontrollja alatt zajlik, míg az önállóan végzett fogfehérítés a kontroll teljes hiányát jelenti, hiszen a folyamat alvás közben zajlik.

A Zoom! módszernél kizárólag az érintett felszíneken történik a beavatkozás, míg az otthoni fehérítés egy fogfehérítő sín segítségével történik, amelybe behelyezzük a fogfehérítő anyagot. Mivel ez folyékony, kontrollálhatatlan módon szétfolyhat a szájban a nem kívánt felszínekre is, kellemetlen érzést (és esetleg káros hatást) okozva.
Még fontosabb azonban, hogy a szakmai kontroll és a megfelelő nyálkahártya-védelem miatt sokkal nagyobb koncentrációjú fehérítő anyagot lehet alkalmazni, így az elérhető hatás is nagyobb a Zoom! fogfehérítő módszerrel: 5-8 árnyalatnyi eredmény érhető el, az éjszakai megoldás ennek csak a felét nyújtja.

Nem csak kényelmi szempont az sem, hogy a a Zoom! fogfehérítő módszer mindössze egy órát, míg az otthoni módszer heteket vesz igénybe.

Egy éve kifehéríttettem a fogaimat, de újra besárgultak. Érdemes újra fehéríttetnem őket??

A fogakat nem károsítja az újabb fehérítés, viszont célszerű számba venni némi életmód-változtatást: a kávé-, tea-, vörösbor-fogyasztás és a dohányzás a leggyakoribb okok, amelyek elszínezik a fogat.

Egyéni érzékenység kérdése, hogy ezek kire hogyan hatnak. A fogfehérítés nem teszi ki jobban ezeknek a hatásoknak a fogakat, kivéve a fogfehérítést követő egy hétben.

Tönkreteszi a fogakat a fogfehérítés??

A fogakat nem roncsolja a fogfehérítés, a fog szerkezetében semmilyen változás nem történik. A fehérítő anyag csupán a színes molekulák fénytörését (színét) változtatja meg, semmit sem old ki a zománcból.

Az egy ülésben történő fogfehérítés lényege, hogy az anyag rövid ideig (3-4-szer 15 percig) fejti ki hatását, azután kimerül. Ennyi idő alatt nincs lehetősége károsítani a fogakat, szemben az éjszakaival, ahol ez esetleg előfordulhat.

A Szájhigiénéről

Milyen gyakran érdemes szájhigiénés kontrollon részt venni??

Egyéntől függ. Gyermekek számára (6-8 éves korig) akár a három havi kontrol sem sok. Jó szájhigiéne, és fogkőképződésre hajlamot nem mutató „felnőtt száj” esetén az éves kontrol is elegendő lehet.

Minden más esetben a félévenkénti szájvizsgálat javasolható.

Mik az elektromos fogkefe előnyei és hátrányai??

A fej rotációja gyors (1/ fordulatot tesz meg oda-vissza nagy sebességgel), ami rendkívül hatékonnyá teszi. Ez különösen lényeges kisgyermekek fogmosása esetén… Előnye még, hogy kisebb fejét a nehezen elérhető területekre is könnyebb odaforgatni.

Az elektromos fogkefe használatát azonban túlzásba is lehet vinni: könnyű vele elsúrolni az ínyt. A nem megfelelő pozicionálás pedig ugyanolyan elégtelen munkát végez, mint a hagyományos fogkefe.

Azt javasoljuk, hogy tanítsuk meg gyermekeinket a hagyományos módon jól fogat mosni, és ezt várjuk el magunktól is. Ha ez megvan, jöhet az elektromos fogkefe!

Miért szükséges eltávolítani a fogkövet??

A fogkő ínygyulladást és következményes fogínysorvadást okoz. A fogkő tulajdonképpen egy igazi „baci telep”, a kórokozók pedig nem csupán az ínyt károsítják. Megbetegíthetik az ízületeket, okozhatnak hajhullást, és még számos un. gócbetegség okaiként szerepelhetnek.

A fogkő elfoglalja a normálisan tapadó íny helyét, a folyamat pedig nem visszafordítható. A helyreállítás esetleg csak műtétileg lehetséges, de ez a megoldás sem kompromisszummentes.

Vérzik az ínyem, ha fogselymet használok. Miért van ez? Hagyjam abba a használatát??

A vérzést ínygyulladás okozza (csak ritkán csupán a fogselyem traumája), melyet pedig a fogközökben megrekedő lepedék. Fontos a jó technika. Ha panaszai nem szűnnek, kérjen tanácsot fogorvosától!

Nagyon fájdalmas a fogmosás, de egyébként nem fáj a fogam. Mivel magyarázható ez??

Fogínygyulladással. Keressen fel bennünket egy ingyenes vizsgálatra és szájhigiénés tanácsadásra!

Csak az egyik oldalon rágok. Ez természetes??

Nem. Vagy az ínye, vagy a foga fáj. Érdemes utánanézni, miért van ez: amit nem használ, az elsorvad.

Minden étkezés után kell fogat mosni, vagy csak reggel és este??

Ártani nem árt a gyakori fogmosás, de a fogszuvasodás megelőzése érdekében elég este és reggel alaposan fogat mosni.

error: Content is protected !!