Dentland fogászat szájhigiénés csomag – A szájhigiénéről néhány szóban

állapotfelmérés, debrecen, debreceni fogászat, fogászat, fogkő eltávolítás, fogmosás, szájhigiéné

Electric ToothbrushAzoknak, akik egy fogászati honlap szájhigiénés oldalát böngészik, valószínűleg nem kell hangsúlyozni a rendszeres fogmosás szükségességét. Annak mikéntjével kapcsolatban azonban olvashat itt hasznos információt.

Dentland fogászat szájhigiénés csomag

• állapotfelmérés (az ehhez szükséges röntgenfelvételekkel) • fogkő-eltávolítás • fogtisztítás • kezelési terv és árajánlat

A szájhigiénéről néhány szóban

Az ételmaradék által képzett lepedék a fogakon kezdetben puha, és 24 óránkénti letisztítása általában megelőzi a szuvasodást. Amint a lepedék elkezd megkeményedni (a folyamat mintegy 24 óra után kezdődik), az eltávolítása nehezebbé válik. Fogászat Dentland

Fogmosás naponta 2x

A jó szájhigiéné fenntartása érdekében javasolt a kétszeri, reggeli utáni és lefekvés előtti fogmosás, valamint a lepedék fogselyemmel történő eltávolítása. A fogmosás a fogak tetején és oldalain előzi meg a lyukak kialakulását, fogselyem segítségével pedig a fogkefe által el nem érhető területek, a fogak közti rések tisztíthatók meg.

Megfelelő fogkefe

Az elektromos és az ultrahangos fogkefék kiválóak, de a helyesen használt hagyományos fogkefe is megfelelő. Normálisan a fogmosás körülbelül 3 percig tart. A fogselymet finoman előre-hátra mozgatjuk a fogak között, majd „C” alakban körbeforgatjuk a fog körül, az íny vonalában. Függőleges irányú mozdulatokkal a fogselyem a lepedéket és az ételmaradékokat is eltávolítja.

Helytelen fogmosás

Nagyon gyakori panasz a fogínygyulladás, amit nagyon gyakran a helytelen fogmosás okoz. (A terhesség alatti hormonális változások is hozzájárulhatnak.) Itt a több néha kevesebb: a nagyon erős súrolás károsíthatja a fogait, különösen, ha azt körkörös mozdulatokkal végi. A helyes irány fentről lefelé, hátulról előre. És ne felejtse a fogselymet! A fogínysorvadás okozta kellemetlen panaszok ezen kívül egy olyan speciális fogkrémmel is enyhíthetőek, amely egyfajta bevonatot képez a felkopott fognyakon, védve az érzékeny területet. A megfelelő szájápolás megelőzési célokat szolgál: fogai soha nem lesznek olyan erősek, és egészségesek, mint korábban, ha a szuvasodás egyszer kezdetét vette. A megelőzés tehát otthoni feladat. Miért kell akkor fogorvoshoz menni? A megfelelő száj- higiénéhez a fogkő-eltávolítás is hozzátartozik, hiszen a fogak hátsó felszínén felhalmozódó lepedék a baktériumok melegágya, amik a fogínyen kívül megbetegíthetik az ízületeket, okozhatnak hajhullást, és még számos un. gócbetegség okaiként szerepelhetnek. Ráadásul a fogkő elfoglalja a normálisan tapadó íny helyét, a folyamat pedig nem visszafordítható. A helyreállítás esetleg csak műtétileg lehetséges, de ez a megoldás sem kompromisszummentes. A fogszuvasodás kialakulásához az erre hajlamos fog, savtermelő baktériumok és a baktériumok szaporodásához szükséges tápanyagok jelenléte szükséges. A fogszuvasodásra hajlamos fog zománcában viszonylag kevés a védő fluorid, vagy olyan rovátkák, rések és repedések vannak rajta, amikben lepedék gyűlhet fel. A rossz szájhigiéné, ami lepedék és fogkő kialakulásához vezet, meggyorsíthatja ezt a folyamatot. Bár a szájban sokféle baktérium található, ezek közül csak néhány termel fogszuvasodást okozó savakat. A fogszuvasodást okozó leggyakoribb baktérium a Streptococcus mutans.

error: Content is protected !!