Altatásos fogászat – Fogorvosi ellátás altatásban, a rendelőnkben

altatásos fogászat, debrecen, debreceni fogászat, dentland, fájdalommentes fogászat, fogászat, fogsebészet, fogszabályozás

dentland_fogaszat_debrecen_altatasos_fogaszatA modern gyógyszerek lehetővé teszik, hogy Ön az altatásos fogászat révén, gyorsan és könnyedén kerüljön egy az alváshoz hasonlító állapotba. Altatásos fogászat bővebben…

Mikor lehet szükség altatásban végzett fogászati kezelésre?

  • Fogsebészeti-, szájsebészeti beavatkozások, nagy területre kiterjedő általános fogászati beavatkozások esetében.
  • Erős hányinger miatt, a kezeléseket másképpen el nem tűrő személy esetében.
  • Abban az esetben, ha a paciens együttműködésre képtelen, fogászati ellátás szempontjából problémás, esetleg fogyatékkal élő.
  • Ha valaki, általában kellemetlen gyermekkori élmény miatt szorong, vagy fokozott félelemmel viszonyul a beavatkozáshoz.
  • A fogorvosi beavatkozás körülményeit kerülni kívánó paciensek esetén.

Kizáró okok:

  • Súlyos szív-, és érrendszeri betegségek.
  • Enzim betegségek (amely miatt az altatószerek lebontása okoz problémákat).
  • Tüdőbetegség, asztmatikus betegségek.
  • Máj, vese, inzulinnal kezelhető cukorbetegség (kórházi utókezelést igényelhet).

Mindezeknél a betegségeknél is természetesen lehetséges az illetők altatása, de intenzív osztály szintű hátteret szükséges biztosítani, így a rendelőben ez nem végezhető el. Egy általános orvosi vizsgálat, jó laboreredmények és az EKG minimalizálják a kezelés kockázatát. (Ezeket az előzetes vizsgálatokat, Ön a háziorvosától is kérheti előzetesen.) Csak olyan paciens számára végezhető altatásban beavatkozás, akik nem szenvednek semmilyen súlyos szervi betegségben, nem állnak folyamatos orvosi kezelés alatt.

Az altatással kapcsolatos kérdések

Miért nem szabad a műtét előtt enni és inni??

Az altatás által nemcsak nem vagyunk eszméletünknél, és nem érzünk fájdalmat sem, de a védekező reflexeink (pl. nyelési- és köhögési reflex) sem működnek. Ezért fennáll annak a veszélye, hogy a gyomor tartalma a torokba kerül, belélegezzük és mindez súlyos tüdőgyulladást idézhet elő. Ebből kifolyólag az altatás előtt – saját érdekében – legalább hat órával ne vegyen magához szilárd táplálékot és az altatást megelőző négy órában, ne igyon semmilyen folyadékot.

Milyen gyorsan hatnak az altatószerek, és mennyi ideig tart egy ilyen beavatkozás??

A modern gyógyszerek lehetővé teszik, hogy Ön gyorsan és könnyedén kerüljön egy az alváshoz hasonlító állapotba. Az infúziós kanülbe való befecskendezéskor Ön körülbelül fél-egy percen belül elalszik. Általában szerencsés, ha maximum másfél óra alatt sikerül túljutni a beavatkozáson, mert ekkor még kellemesnek mondható az ébredés. Ha ettől hosszabb időre nyúlik a beavatkozás, jobb, ha két alkalomra osztjuk el a teendőket. Az altatásban általában csak azokat a beavatkozásokat célszerű elvégezni, amelyek egyébként fájdalmasak lennének, mint például a foghúzások, fogfúrások vagy egyéb műtétek.

Valóban nem ébredek fel a műtét során??

Miután Ön elaludt, aneszteziológusaink folyamatosan ellenőrzik az életfontosságú szervek működését és az altatás mélységét. A ma rendelkezésre álló gyógyszerek segítségével ezek nagyon pontosan és gyorsan szabályozhatók. Önnek tehát nem kell azon aggódnia, hogy a műtét során felébred.

Mennyire erős fájdalmat fogok érezni a műtét után??

A műtét utáni fellépő fájdalmakat nem lehet teljes mértékben kizárni, az a lefolytatott beavatkozás jellegétől függ, hogy szükséges-e fájdalomcsillapítót használni. Azért, hogy a műtét utáni időt a lehető legkellemesebbé tegyük az Ön számára, már a beavatkozás előtt és alatt a megkívánt szintre hangoljuk a fájdalomcsillapító adagolását. A műtét után a kezelést bármikor megváltoztathatjuk az Ön személyes szükségleteinek megfelelően. Az Ön aneszteziológusa szívesen tájékoztatja Önt erről, műtét előtt.

Milyen kockázattal jár az altatás??

Köztudottan minden altatásos beavatkozásnak veszélye van. Azonban az altatás napjainkban már olyan biztonságos, mint azt megelőzően soha. Ezt az örvendetes tényt elsősorban az új gyógyszerek fejlődésének köszönhetjük, továbbá annak, hogy az életfontosságú szervek működése jobban ellenőrizhetővé vált. Ezért ma azt mondhatjuk, hogy a fellépő komplikációk kockázatát főleg a páciens kísérő betegségei és az elvégzett beavatkozás kockázatai határozzák meg, az altatás kisebb mértékben felelős ezért. Egészséges páciensek számára ez a kockázat rendkívül alacsony. Fogászati altatásnál talán azért nem lépett fel eddig még soha komplikáció, mert a páciensek nem komoly betegségben szenvedő, elesett emberek, hanem egyébként egészséges „fogbetegek”.

Rosszul fogom érezni magam a beavatkozás után??

Korábban a rosszullét és a hányinger majdnem, hogy elkerülhetetlen következményeinek számítottak minden egyes altatás vonatkozásában. A modern gyógyszerek lényegesen ritkábban váltanak ki kellemetlen mellékhatásokat, néhány közülük, pedig még a mellékhatások kezelésére is alkalmas. Ennek ellenére ma sem zárhatjuk ki, hogy az ébredés szakaszában esetlegesen ne lépjen fel rosszullét. Ennek gyakorisága és megjelenése a páciens általános egészségi állapotától, és a lefolytatott műtéttől függ. Ismert rosszullétre utaló hajlam esetén azonban különleges megelőző intézkedéseket tudunk alkalmazni.

Mikor tudok ismét enni és inni??

Az altatást követő korai folyadékbevitel és a szilárd táplálék fogyasztása gyakran rosszulléthez és hányingerhez vezethet. Ezért saját érdekében,kérjük, hogy az altatást követően három órán keresztül ne igyon és hat órán át, ne vegyen magához szilárd táplálékot.

Mikor leszek újból teljesen éber??

A modern gyógyszerekkel kiválóan befolyásolható az altatás időtartama. Ezért már pár perccel a műtét befejezése után Ön teljesen felébred.Orvosi szempontból mindez azt jelenti, hogy Ön ismét megfelelően tud lélegezni, védekező-reflexei újból működnek, illetve újból képesek vagyunk Önnel értekezni, beszélni. Ahhoz, hogy Ön újból éber figyelemmel kísérje környezete attitűdjeit, illetve olyan tevékenységek, mint az olvasás, tévézés iránt érdeklődést mutasson, legalább egy – nem ritka esetben több – órának is el kell telnie. Ez az időtartam a műtét után szükséges fájdalomcsillapító fajtájától és adagjától is függ.

error: Content is protected !!